En stor del af den danske befolkning har en iPhone og næsten lige så mange har en iPad.
Vi har appareterne med rundt i lommen og i tasken på arbejde, på ferie og når vi er hjemme ved familien. Derfor går de også ind imellem i stykker. Det er især skærmen, der flækker og får døde pixels i forbindelse med stød, slag og fald.
Heldigvis er det forholds billigt at få repareret din iPad eller din iPhone hos et af de mange enten autoriserede eller ikke-autoriserede værksteder.
Men hvordan er det nu lige, det forholder sig med garantien, når du betaler for at få repareret din iPhone og får udskiftet en eller flere dele?
Garanti kun ved autoriserede værksteder
Din garanti på iPhonen bortfalder, hvis du får repareret den ved et uautoriseret værksted. De uautoriserede værksteder er typisk marginalt billigere end de autoriserede, da de ikke betaler gebyr til Apple og samtidigt har mulighed for at bruge ikke-originale dele.
Prisen på at få repareret din iPhone afhænger af hvilken model det er, hvad der er gået i stykker og hvor i landet du bor. Især ødelagte skærme efter slag og fald kan blive en dyr fornøjelse at få udbedret. Du kan overveje at investere i et cover til din iPhone for at sikre, den ikke går i stykker, selv hvis den bliver droppet ned på fortovet en gang imellem.
I de større danske byer findes der flere værksteder, hvor du blot kan aflevere din telefon og gå for at hente den et par timer efter. Så er den repareret og virker ikke. Det gælder fx, hvis du skal have repareret din iPhone i Silkeborg eller Viborg, hvor den danske virksomhed iHero hører hjemme.
Også i København er det nemt at finde værksteder, hvor du på kort tid har mulighed for at få repareret dine enheder.
Som alternativ kan du sende din iPad og din iPhone med et forsikret brev og få dem igen på samme måde – men det er naturligvis ikke lige så hurtigt som at gå ned og aflevere dem.
Nyere modeller er dyrere
For et par år siden var det muligt at få repareret din iPhone eller din iPad fra bare et par hundrede kroner.
Siden da har Apple dog ændret i måden hvorpå de bygger deres telefoner. Det betyder, at touch-teknologien i dag er indbygget i selve skærmen fremfor at ligge bagved. Hvis du skifter skærmen skifter du derved også hele touch-teknologien og det har været med til at hæve prisen for at få repareret ens iPhone ganske drastisk.
Det samme er gældende for iPads. Hvis det alene er fx hjemmeknappen, der er gået i stykker, kan dette stadig løses for meget få penge.
For gamle modeller af iPhones kan det fortsat betale sig at reparere dem uden videre. Hvis du er typen, der med jævne mellemrum flækker skærmen har du mulighed for at tegne en forsikring hvor du køber din iPhone. Her får du repareret skærmen hver eneste gang den går i stykker uden at betale en selvrisiko.
Det er dog kun for dig, der ved, du ødelægger den meget – grunden til at butikken kan tilbyde en forsikring til iPhone-reparation er, at du tjener penge på den. Flere tegner forsikringen end nødvendigt er og du skal ødelægge skærmen mere end en gang om året for at det overhovedet kan betale sig.
Hvad der kommer til at afgøre prisen for at få repareret de kommende generationer af iPhones afhænger især af, hvordan Apple vælger at bygge dem. Her kan vi være mere eller mindre heldige!
Husk at kigge på Trustpilot inden du vælger en reparatør af dine iPhones. Stikprøver hos bl.a. mobil.nu har vist, at selvom en reparatør lover at bruge originale dele er billigere og ikke-autoriserede dele blevet anvendt i reparationen af iPhonen.