Lige nu har du som boligejer en unik mulighed for på en gang at minimere de faste omkostninger ved dit hus, øge værdien af samme og få et skattefradrag for det på en og samme gang.
Tricket vi taler om er isolering af dit hus og anvendelse af håndværkerfradraget til at fradrage de udgifter, der følger med. Med håndværkerfradraget har du mulighed for at fradrage de faktiske lønomkostninger i forbindelse med fx energirenovering.
Det betyder, at en hulmursisolering af dit hjem til 15.000 kroner, hvoraf de 10.000 kroner er arbejdstimer, giver et fradrag på 10.000 kroner. Dit maksimale håndværkerfradrag er 2×15.000 kroner i en husstand, hvis der er 2 voksne boende i den. Herudover sparer du 3-4.000 kroner på varmeregningen nemt hvert eneste år samtidigt med, at værdien af dit hus øges og en faktisk omlægning af dine lån kan overvejes.
Du kan læse mere om prisen på hulmursisolering her.
De fleste danske hjem isoleret
Fordelene er klare og derfor har mange danske husejere over de senere år også taget ”action” og har hulmursisoleret og loftisoleret deres hjem.
Det betyder for håndværkerne, at det snart er svært at finde private kunder til isoleringen. Men hvor de private svigter er de store ejerforeningerne rundt omkring i Danmark begyndt at kigge på muligheden for at investere nu mod at spare penge senere.
Det koster flere penge at isolere en hel ejendomsblok med mange ejerlejligheder end det gør at klare et enkelt parcelhus. Til gengæld er der også tilsvarende flere penge at spare.
De danske ejerforeninger tager typisk stilling til om der skal energirenoveres i løbet af et kommende år på en generalforsamling – her tager flere med tiden emnet op.
Kan klares af en håndværker udenfor huset
Der er flere grunde udover besparelsen til, at de fleste danske hjem i dag er hulmursisolerede.
Én håndværker kan i løbet af en almindelig arbejdsdag udmærket stå for selv at isolere boligen. Han behøver ikke adgang til hjemmet og du behøver som husejer derfor ikke være hjemme for at det kan lade sig gøre.
Håndværkeren borer et hul ind i væggen og begynder at sprøjte isoleringsmasse ind. Papiruld og mineraluld er blandt de mest almindelige materialer, da isoleringsgraden er høj, miljøskaden er minimal og stofferne samtidigt til en vis grad er brandhæmmende.
Når håndværkeren er færdig med at sprøjte isoleringsmaterialet ind lukkes hullet igen og forsegles, således ingen kan se, der for blot timer siden har været et rør inde.
Dette gentages 3-10 gange afhængigt af hvor stort et hus og hvor mange vinkler, der er tale om.
Og herefter falder varmeregningen, da det ikke er nødvendigt at fyre i lige så høj grad for at holde huset varmt med en behagelig temperatur.
Tilbagebetalingstiden er blot 1.5-4 år afhængig af husets stand og øvrige varmeudgifter.
Sæsonen for isolation er sat ind
De danske håndværkere øger lige nu deres annoncebudgetter for at få fyldt vinteren ud med opgaver.
I takt med at vinteren sætter ind med kolde temperaturer og kolde dage er der nemlig færre almindelige opgaver i byggeriet. Der er ingen almindelige facader, der skal renses, algerne har forladt taget og det er ikke nu, der bygges et udhus. Til gengæld begynder varmeregningen at stige og det får flere til at reagere. Hvis hulmuren i forvejen er isoleret kan det også være værd at kigge videre mod en isolation også af loftet.
Ind imellem kan det også give mening at isolere gulve, men det er nærmere undtagelsen end reglen.
Håndværkerfradraget har været med til at holde dansk byggeri aktiveret i flere år. Det gælder også lige nu, hvor der er et stort fradrag for arbejdslønnen. Spørgsmålet er dog, hvad der sker, når dette fradrag på et tidspunkt bliver udfaset.