Én af de større investeringer de fleste mennesker skal ud at gøre sig i livet, er at anskaffe sig en ny bil. Der er en masse overvejelser ved et bilkøb, man skal gøre sig. Det er en dårlig idé bare at vade ud og købe det første og det bedste, når det er den slags større investeringer, der er tale om (Jeg kører fx. selv Volkswagen Golf Danmark). Man bør starte med at tænke over, hvilket behov man har i forhold til at anskaffe sig en bil. Består behovet i, at man skal køre langt til arbejde hver dag?
I min egen situation, har jeg et kæmpe ønske, men ikke lige nu økonomien til den Volkswagen Golf-E jeg egentlig helst ville have.
Kan dette i stedet klares med offentlige transportmidler som tog, bus eller metro? Eller arbejder man på skæve tidspunkter, hvor det er en fordel med fleksible transporttider? Har man et stort behov for ofte at kunne medbringe bagage i store mængde? Eller vil ens daglige fragtbehov kunne dækkes af en rygsæk og/eller en cykelkurv? Har man børn, der skal kunne fragtes frem og tilbage i deres hverdag?
Listen fortsætter næsten i det uendelige. Enhver familie eller enlig står i sin egen unikke situation og ved bedst selv, hvilket behov familien eller individet har.
Brugte biler sprænger ikke budgettet
Hvis man enten ikke har det store behov eller ikke har det store budget til en ny bil, kan det være et ganske glimrende alternativ at købe en brugt model. Brugte biler kommer i alle farver, former, størrelser, mærker og grader af slidtage.
Man kan få en brugt bil, der ligner en splinterny model til forveksling. Man kan ende med et vrag af en gammel smadderkasse. Eller man kan desværre nogle gange ende med en bil, man troede var en splinterny model, men desværre viste sig at være en smadderkasse indvendigt.
Det kan derfor være lidt mere risikabelt at begive sig ud på et bilmarked for brugte køretøjer. Den samme garanti som man oplever ved at købe nyt, er ikke nødvendigvis til stede ved køb af en brugt vare. Derfor kan det være en god idé enten at købe en brugt bil hos en specialiseret forhandler, da de ofte kan stille en række garantier for deres brugte biler.
Eller som alternativ kan man også alliere sig med sin gode, bilkyndige ven, når man skal ud at se på brugte biler hos private forhandlere. Det vigtigste at huske på er blot, at man ikke nødvendigvis skal skue hunden på hårene.
Med en ny bil ved man, hvad man får
Hvis man derimod har et større behov som kun det at eje en bil kan opfylde, så kan det være, man skal overveje at købe en ny bil direkte fra fabrikken. I hvert fald, hvis man kan finde rum i budgettet til det.
Nye biler koster ofte over det dobbelte af, hvad man kan få en god, brugt model til. Til gengæld følger der en lang række fordele med, som en brugt bil aldrig eller sjældent deler. Man får for eksempel muligheden for at vælge forskelligt ekstraudstyr til eller fra. Ofte er ting som centrallås, varme i sæderne, elruder, bilradio, vinterdæk og bakcensor noget, man enten kan tilkøbe eller spare væk.
Selvom det dog ofte er dyrere at købe en ny end en brugt bil, kan man alligevel opleve at få et stort afslag i pris, når man forhandler med sin bilsælger. En tommelfingerregel siger, at jo dyrere bilen originalt er, des større afslag i pris kan man forvente at kunne forhandle sig til.
For en normal bil i mellemklassen, kan man være heldig at slå op til 80.000 kr. af udbudsprisen. Og dertil kommer endda, at man ofte kan få op til 7 års garanti for sin nye bil. Med en ny bil skal man dog overveje, hvilket mærke, man køber, da prisen på fremtidige reparationer, og ikke mindst reservedele (se dette site), kan afhænge af bilens mærke.