En våddragt er en beklædningsgenstand, som regel lavet af ”opskummet” neopren, som er båret af surfere, dykkere, windsurfere, kanosejlere og andre engageret i vandsport. Våddragter giver varmeisolering, slidstyrke og opdrift.
Isoleringsevnen afhænger gasbobler indesluttet i materialet, som reducerer dens evne til at lede varme. Boblerne giver også våddragten en lav densitet, der giver opdrift i vand. Man snakker typisk om våd og tørdragter, det vender vi tilbage til.
Som en ny trend er også triatleter, hobbysvømmere og børn begyndt at benytte våddragter i svømmehallen for at holde varmen bedre og gøre oplevelsen i det kolde vand til en mere varm fornøjelse. Man snakker faktisk om at en våddragt kan gøre vand som er 15 grader varmt til en oplevet varme på 22-23 grader, afhængigt af hvor aktiv du er i vandet. Det gør et koldt gys til en sydspansk solkyst.
Fysikeren Hugh Bradner fra Berkeley opfandt den moderne våddragt i 1952. Våddragter blev kommercielt udbredte i midten af 1950’erne og udviklede sig fra det skøbelige og opskummede neopren til senere at være tynde plader af hårdere materiale såsom nylon eller senere Lycra / Spandex. Forbedringer i den måde leddene i våddragt blev foretaget af limning, tape og lukning. Det gjorde at våddragterne bedre kunne forblive vandtæt og reducere rødmen. Det gjorde også at udskiftning af vand fanget mellem dragt og krop blev minimal. Yderligere forbedringer især på nakke, håndled og ankler blev lanceret på de første dragter også kendt som den “halvtørre dragt”.
Forskellige typer våddragter er lavet til forskellige anvendelser og til forskellige temperaturer. De tynde spænder fra (2 mm eller mindre). De korte “Shortie”, dækker kun torsoen og så er der 8 mm halvtør, normalt suppleret med neopren støvler, handsker og hætte.
Hvor våddragten isolerer vand og bruger din kropsvarme til at holde det omkringliggende vand varmt, så kan tørdragten holde dig helt tør og sikre du ikke nedkøles af fx vinde. Det gør tørdragten ideel til vindsurfind og surfboarding, hvor du har mange ture op og ned i vandet og oplever megen vindmodstand.
Våddragten er bedre til det kolde vand, som du skal opholde dig i over længere tid. Herunder er isdykkere helt afhængige af deres våddragt. Nogle isdykkere har decideret varme i deres dragter, så de ikke nedkøles på længere dyk over 5 minutter.
Kunsten af komme ned i en dykkerdragt
Uha det være svært. Nogle dragter er stramme som et corsage. Nogle dragter hjælper hvis de er våde når man tager dem på. Mange har en flaske olivenolie med, så de lettere kan smutte ned i dragten. Det kan være relativt kold at smide tøjet for at hoppe i en dragt på en dansk mole en kold vinterdag. Så er det rart at det ikke tager 10 minutter at komme i tøjet. Man kan også købe specialle dykker underbukser, hvis man ikke ønsker at have ”bar røv” i sin våddragt.
Vedligeholdelse af sin våddragt
Pas på når du skal op af vandet. Hvis du ridser hul på din dragt, fx fra bassin eller molekant, så mister den sin isoleringsevne og vil falde drastisk i værdi. Husk at hænge din dragt til tørre lige så snart du er kommet hjem. Den må ikke få hård varme fra en radiator. Den må ikke vaskes, kun skylles. Den må ikke vrides eller centrifugeres eller tørretumbles.
Den må ikke krølles i våd tilstand. Når den er tør, så hæng den på bøjle i et højtskab, så den undgår buk. Hvis den skal ind i et skab, så prøv at nøjes med 2-3 buk.
En god våddragt kan holde i op til 20 år, afhængigt af hvor meget du bruger den, så det handler om at passe på den.
Sørg også for nogle svømmefødder, dykkerbriller, dykkermaske og pandelampe, så undervandsoplevelsen bliver en stor oplevelse.